fbpx

Slovar fitnes žargona

Prideš na trening in se znajdeš v novem svetu. Z novim jezikom. Kaj pravzaprav pomenijo vsi ti izrazi in kako lahko novo besedišče izkoristiš v svoj prid? Zate smo pripravili mini slovar fitnes žargona.
DELI

Začnimo z osnovami. Spodnje izraze lahko slišiš na številnih treningih, s poznavanjem njihovega pomena pa boš vedno vedel, kaj te čaka na treningu.

Ponovitve in pulzi

Ponovitve se nanašajo na to, kolikokrat boš izvedel določeno vajo v celotnem obsegu giba ali v kombinaciji z drugo vajo. Tudi pulzi se nanašajo na število ponovitev posamezne vaje, vendar vajo izvajaš v krajšem obsegu giba, s čimer dosežeš večjo utrujenost mišice. S kombinacijo ponovitev v celem obsegu giba in pulzov v skrajšanem obsegu giba dosežemo raznolikost aktivacije mišic. Na takšen način hitreje in učinkoviteje dosežemo mišično utrujenost, ki je eden izmed pogojev za napredek.

Serije in super-seti

Serija pomeni celoten seštevek vseh ponovitev, ki jih naredimo v zaporedju. Na treningu običajno izvedemo različno število serij posamezne vaje. Super-set (ali super-serija) pa pomeni, da zaporedoma izvedeš dve ali več različnih vaj brez vmesnega počitka. Primer super-seta pri GRIT-u je na primer 6 ponovitev burpeejev in takoj za tem 6 ponovitev dinamičnih izpadnih korakov.

Kaj pa fitnes kratice?

H.I.I.T. 

HIIT (angl. High Intensity Interval Training) ali visoko intenzivni intervalni trening pomeni izmenjujoče se ponovitve kratkih, intenzivnih delovnih intervalov z intervali počitka. Na kratko to pomeni: delaj kar se da intenzivno za kratek čas (delovni interval) in potem počivaj (interval počitka). Takšen način trenigna ti omogoča doseganje in vzdrževanje visoke intenzivnosti treninga, ki prinaša unikatne rezultate (na primer pospešeno porabo kalorij po treningu, aktivacijo hitrih mišičnih vlaken ipd.).

R.O.M.

ROM (angl. Range Of Motion) pomeni obseg giba. Pove nam v kateri točki gib začeti in v kateri točki gib zaključiti. Gib izvedemo v polnem obsegu (angl. Full ROM) takrat, ko sta začetna in končna točka maksimalno odmaknjeni druga od druge in je sklep v svojih skrajnih položajih (seveda v odvisnosti od oblike sklepa, v katerem se gib izvaja). Poln obseg giba je različen od posameznika do posameznika in zavisi od njegovih telesnih predispozicij.

E.M.O.M.

EMOM (angl. Every Minute On the Minute) predstavlja strukturo intervalov, značilno za visoko intenzivne intervalne treninge. EMOM pomeni, da zadano vajo ali število ponovitev pričnemo izvajati vsako polno minuto. Ko opraviš zadano nalogo, preostanek minute počivaš in ob začetku naslednje minute ponovno pričneš z izvajanjem istih ali drugih vaj. Zavedanje, da si počitek določaš sam (hitreje, kot opraviš nalogo, več časa počivaš) te lahko motivira, da vajo izvedeš kar se hitro in intenzivno.

A.M.R.A.P.

AMRAP (angl. As Many Rounds As Possible) najpogosteje pomeni izvesti čim večje število ponovitev zadane vaje ali kombinacije vaj v vnaprej določenem časovnem intervalu. Na primer, čim večkrat izvesti serijo 5 nalogov in potiskov, 10 sklec in 15 air jackov v 8 minutah.

TABATA 

Tabata ni kratica kot sta npr. EMOM in AMRAP. Beseda Tabata predstavlja izredno priljubljeno obliko intervalov v svetu visoko intenzivnih intervalnih treningov. Klasična Tabata pomeni intervale 20 sekund dela in 10 sekund počitka v 8 serijah, skupno torej 4 minute. Tabata je svoje ime dobila po njenem izumitelju, japonskemu zdravniku dr. Izumi-ju Tabati.

P.B.

PB ali Personal Best pomeni tvoj osebni rekord pri izvajanju neke vaje, bodisi število ponovitev v določenem času ali največje breme pri vajah moči.

1RM

1RM predtavlja okrajšavo za “One-Rep Max” in se običajno uporablja za izražanje največje teže, ki jo lahko premakneš v eni ponovitvi izbrane vaje (npr. mrtvega dviga ali počepa). Gre za tako veliko obremenitev, da jo je posameznik sposoben premagati le enkrat in se običajno uporablja pri dvigovanju uteži.

Še nekaj izrazov, ki jih lahko srečaš na svojih treningih…

Izolacijske vaje

Izolacijske vaje so vaje, s katerimi targetiramo specifično mišico ali mišično skupino, na primer triceps pri iztegu komolca stoje.

Integracijske vaje

Integracijske vaje, znane tudi kot kompleksne vaje, so vaje, ki vključujejo večje število mišic ali mišičnih skupin. To so na primer potiski s prsi, mrtvi dvigi ali počepi. Med integracijske vaje spada tudi hover ali plank, s katerim treniraš mišice trupa.

Za zaključek

Je poznavanje fitnes žargona nujno potrebno za uspešen trening? Nikakor ne. Tvoj inštrutkor ti bo tovrstne informacije razložiš sproti. Lahko pa ti poznavanje teh izrazov pomaga pri motivaciji, saj lahko zavedanje tega, koliko časa neko vajo izvajaš ali koliko ponovitev moraš še opraviti vpliva na intenzivnost, s katero boš nalogo opravil. 

V zadnjih 5 sekundah vaje si pa že ne boš vzel pavze, a ne? 

Se vidimo na treningih!

Dobra fitnes oprema, je več kot fitnes oprema.

DELI

treningi in nasveti

Prijavi se in prejemaj treninge in nasvete kako lahko s treningi doma postaneš boljši športnik ali bolj fit.