fbpx

Ali izboljšano ravnotežje res vpliva na daljše življenje?

Se že preizkusil flamingov test? Znanstveniki pravijo, da naj bi sposobnost stati na eni nogi kot flamingo razkrivala veliko o posameznikovem zdravju. Preveri, kako sposobnost ohranjanja ravnotežja vpliva na tvoje zdravje in spoznaj načine, kako lahko svoje ravnotežje še izboljšaš.
DELI

Zdravniki že leta preverjajo povezavo med ravnotežjem in dolgoživostjo in prav nič presenetljivo ni, da ta povezava obstaja. Ravnotežje je namreč ena izmed osnovnih motoričnih sposobnosti, ki s starostjo drastično upada, kar so dokazali tudi udeležnci v brazilski raziskavi. Večina udeležencev raziskave, starejših od 70 let, ni zmogla stati na eni nogi več kot 10 sekund.

Ali slabo ravnotežje dejansko lahko vodi v smrt?

Vemo, da naj bi padci predstavljali drugi vzrok za smrt med starejšo populacijo (prvi so po besedah svetovne zdravstvene organizacije prometne nesreče). Padci in slabo ravnotežje pa gredo z roko v roki. Poleg tega je znano tudi, da zdravstveni zapleti, ki lahko sledijo padcu pri starejši osebi (npr. zapleti zaradi zlomov kosti) prav tako lahko vodijo v smrt.

Kaj ima pri tem flamingov test?

Sposobnost stati na eni nogi (kot flamingo) zahteva določeno stopnjo ravnotežja. A ne samo tega. Poleg ravnotežja je za izvedbo stoje na eni nogi pomembna tudi moč nog. Če ima posameznik dovolj močne noge za ohranjanje ravnotežja na eni nogi, ima najverejtneje tudi zadostno moč celega telesa, ki pa igra pomembno vlogo pri preprečevanju poškodb tako pri starostnikih, kot tudi pri mlajši populaciji.

Se trening izboljšanja ravnotežja res splača?

Brez dvoma! Pri Americah Heart Association navajajo trening, ki bazira na izboljšanju ravnotežja, kot enega izmed štirih oblik vadbe, ki bi jo morali izvajati čisto vsi (preostale oblike so trening moči, vzdržljivosti in gibljivosti). Poleg doprinosov, ki vplivajo na kvaliteto življenja tudi v zrelem obdobju, lahko s treningom gibljivosti izboljšamo ne le moč, tembeč tudi zavedanje telesa in splošno pripravljenost.

Kako izboljšati ravnotežje?

Enostaven način, kako izboljšati ravnotežje (in z njim tudi splošno moč ter zavedanje telesa) je položaj plesalca. Ta poleg ravnotežja vpliva tudi na medmišično koordinacijo ter povezavo med možgani in mičicami, prav tako pa pozitivno vpliva tudi na koncentracijo. Položaj, ki sicer spada v svet joge, je odličen za izboljšanje moči spodnjega dela telesa, mišic trupa in mišic ledvenega dela hrbta, poleg tega pa pozitivno vpliva na stabilizatorje sklepov.

Položaj plesalca je odlična vaja za izboljšanje ravnotežja.

Kako izvesti položaj plesalca?

 • Začni v asani gore (stopala skupaj, trup pokončen, lopatici stisnjeni, prsni koš odprt, dlani ob telesu).
 • Pogled usmeri v točko na tleh. To ti bo pomagalo ohraniti ravnotežje.
 • Z eno dlanjo primi stopalo iste noge.
 • Drugo roko iztegni visoko nad glavo. Ohranjaj ravnotežje tako, da držiš koleni skupaj in trebušne mišice napete.
 • Z izdihom pritisni stopalo v dlan in dvigni koleno nazaj in navzgor.
 • Nagni se iz bokov naprej v predklon.

Ko ti uspe narediti položaj plesalca…

 • Stoj pokončno na stojni nogi in napni stegenske mišice.
 • Stopalo tesno pritisni v dlan in postopoma izteguj nogo navzgor in nazaj.
 • Odpri prsni koš ga usmeri naprej.
 • Iztegni sprednjo roko.
 • Vdihuj in izdihuj skozi nos.

Vaja dela mojstra…

…Če mojster dela vajo. Za izboljšanje ravnotežja ni potrebno nič drugega kot reden trening. V svoj plan treningov vključi elemente joge, kot je položaj plesalca (in tudi njemu zelo podoben položaj drevesa). Vendar pa to ne pomeni, da se postaviš na eno nogo ob vsaki priložnosti, ki jo najdeš.

Dober način izboljšanja ravnotežja je vključevanje posameznih elementov joge v daljše joga sekvence. Na takšen način zagotoviš primerno ogretost hrbtenice in mišic, ki jo obdajajo, s čimer je tvoj trening lahko varen in učinkovit.

Mi seveda prisegamo na BODYBALANCE, ki vključuje elemente pilatesa, tai-chija in joge, nemalokrat pa se boš na Bodybalanceu srečal tudi z joga elementi kot je položaj plesalca, s katerim boš izboljšal svoje ravnotežje in s tem pozitivno vplival na kvaliteto življenja tudi v zrelih letih.

BODYBALANCE lahko preizkusiš v enem izmed slovenskih Les Mills centrov ali pa kar doma z aplikacijo LesMills+!

Dobra fitnes oprema, je več kot fitnes oprema.

DELI

treningi in nasveti

Prijavi se in prejemaj treninge in nasvete kako lahko s treningi doma postaneš boljši športnik ali bolj fit.