fbpx

Trening v fitnesu ali trening doma?

Kateri je bolj učinkovit način treninga - trening v fitnesu ali trening doma? Preverili smo, kako intenzivno treniramo (in v kolikšni meri ob tem uživamo), ko izvajamo enake treninge v različnem okolju..
DELI

Les Mills-ov oddelek za raziskave je izvedel eno prvih, če ne celo prvo, pilotno študijo na področju primerjave intenzivnosti in občutenja užitka treninga v fitnesu v primerjavi s treningo doma. Njihova odkritja ti lahko pomagajo najti formulo za uspeh še preden se zaženeš v novoletne zaobljube.

V študiji, ki je bila prestavljena na konferenci American College of Sports Medicine (ASCM) v juniju, je sodelovalo 54 vadečih, ki so že pred tem obiskovali BODYCOMBAT. Prihajal so iz 5 različnih ameriških fitnesov. Izvedli so enake treninge (v naključnem vrstnem redu) v različnih okoliščinah – v fitnesu v živo z inštruktorjem (live), v živo z inštruktorjem preko spletne platforme (livestream – trening, kjer je na ekranu viden inštruktor in vsi udeleženci treninga, npr. preko Zoom-a) in vnaprej posnet trening (on demand).

Udeleženci študije so najbolj intenzivno trenirali na treningu v živo (live). Njihov povprečen srčni utrip je bil kar 14% višji v primerjavi z drugima dvema oblikama treningov kjub temu, da je šlo za enak trening (Les Mills BODYCOMBAT) in enako edicijo treninga. Poleg tega, da so udeleženci v fitnesu opravili intenzivnejši trening, so podali oceno svojega užitka v treningu. Ta je bila za 13% višja v primerjavi z livestream in on demand treningom. Prav tako so s 14% višjo oceno ocenili svoje zadovoljstvo po končanem treningu.

Raziskovalci menijo, da k pozitivnim parametrom treninga v fitnesu prispeva t.i. efekt skupine (“groupness”). Ljudje se radi povezujemo med seboj in tudi treningi v družabnem okolju pri tem niso izjema.

Motivacija skupine prispeva k 14% večji intenzivnosti treninga.

Treningi v živo so morda zmagovalci študije, kaj pa hibridni model treninga?

Kljub temu, da treningi v živo predstavljajo najhitrejšo pot do napredka na telesnem in mentalnem področju, ni dvoma, da za mnoge ljubitelje gibanja hibridni model treningov postaja vedno bolj priljubljna oblika športnega udejstvovanja. V hitrem tempu življenja je hibridni model izjemno praktičen, saj pozamezniku omogoča vse doprinose treninga v živo. Poleg tega ob dnevih, ko življenje ne omogoča obiska fitnes centra ponuja enostavno rešitev za trening doma.

Še več, hibridni model treningov tistim, ki s svojo fit potjo šele začenjajo omogoča več samozavesti, saj lahko izbrane treninge spoznajo in preizkusijo v udobju svojega doma še preden se podajo v telovadnico. 

60:40 v prid treninga v živo

Koncept hibridnega treninga je izpostavil tudi Global fitness report (2021). Ta poudarja, da udeleženci skupinskih treningov radi prakticirajo razmerje 60:40, kjer 60% svojih treningov opravijo v fitnesu, preostalih 40% pa doma.

Razmerje 60:40 je zmagovalna formula za mnoge, saj združuje prednosti motivacije skupine in priročnost treningov doma. Poleg tega omogoča tudi spoznavanje različnih treningov in širjenje fitness obzorij.

Ob dnevih, ko ti obveznosti enostavno ne dopuščajo obiska fitnesa tako izkoristi možnost treninga doma. Mi ti za to seveda priporočamo aplikacijo LESMILLS+. Fitnes aplikacija LESMILLS+ ti ponuja več kot 1000 treningov na enem mestu. Izbiraš lahko med treningi brez opreme ali z opremo, krajšimi in daljšimi formati in tudi treningi, ki jih fitnes centri ne ponujajo – Les Mills Barre, Strength development, Les Mills Stretch, Trainer Series in drugimi.

Ne pozabi, da je vsaka oblika aktivnosti, ki jo lahko izvajaš na dolgi rok in ob njej uživaš, prava oblika! Naj trening doprinese h kvaliteti tvojega življenja, pa naj bo izveden v živo, livestream ali doma.

Dobra fitnes oprema, je več kot fitnes oprema.

DELI

treningi in nasveti

Prijavi se in prejemaj treninge in nasvete kako lahko s treningi doma postaneš boljši športnik ali bolj fit.